W celu lepszego zrozumienia, jaki wpływ na zdrowie danej osoby może mieć wpływ normalna dieta (zdrowe jedzenie), ale zawierająca produkty z konserw (puszek) przeprowadzono poniższe szacunki.
Poniższe grafiki pokazują trzy dni posiłków i związaną z tym ekspozycję na BPA.
W tej hipotetycznej sytuacji zupełnie nie uwzględniono narażenia na ekstremalne trucizny (np. kawa z plastikowych kapsułek). Jednak jasno widać, że przy codziennej ekspozycji na BPA dochodzi do kumulacji ilości szkodliwych substancji.
Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują.
Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują.
Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują.
„Chociaż estrogen jest uważany za kobiecy hormon, występuje zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Należy pamiętać, że prostata jest bogata w receptory estrogenowe. Istnieją również receptory estrogenowe w innych częściach ciała, w systemie sercowo-naczyniowym i mózgu. Ponieważ BPA naśladuje naturalne estrogeny może wpływać na rozmaite procesy fizjologiczne, w tym na rozrodczość, przewód pokarmowy i inne części ciała.”
Gail Prins, profesor fizjologii na University of Illinois w Chicago
ILOŚĆ BPAμg / kg masy ciała |
SKUTKI CHOROBOWEobserwowane w badaniach laboratoryjnych |
0.0001 | Zmiany w szlakach sygnalizacji komórkowej |
0.025 | Trwałe zmiany w tkance piersi, predysponują komórki do hormonów |
0.025 | Trwałe zmiany w narządach płciowych |
0.2 | Obniżone enzymy przeciwutleniające |
0.25 | Zmieniony rozwój gruczołów sutkowych płodu |
0.025 | Trwałe zmiany w tkance piersi, predysponują komórki do hormonów |
1.0 | Szkodliwe działanie na rozrodczość i procesy rakotwórcze |
2.0 | Zwiększona waga prostaty |
2.0 | Zwiększona agresja |
2.4 | Przyrost masy ciała i wczesny początek dojrzewania |
2.4 | Oznaki wczesnego dojrzewania, zwiększona odległość odbytu i narządów płciowych |
2.4 | Spadek testosteronu w jądrach |
2.5 | Predysponuje komórki piersi do raka |
BPA wykryto w 46 z 50, to jest w 92% próbek konserw.
Poziomy BPA w puszkach nie mogą być przewidziane w żaden sposób. Nie decyduje o tym cena produktu, jego jakość czy wartość odżywcza, nie świadczy również kiedy i gdzie został zakupiony.
Badań dotyczących migracji BPA w takich sytuacjach, jak podgrzewanie opakowań w kuchence mikrofalowej, gotowanie wody w czajniku z tworzywa sztucznego, picia kawy z plastikowych kubeczków, lizania plastikowych słomek WCALE SIĘ NIE PROWADZI. Badania mogą wykazać zawartość BPA w produkcie, natomiast wykazanie stopnia przenikania do produktu bardzo trudno OSZACOWAĆ.
Obliczenia oparto na kobiecie w wieku 20-29 lat, wadze 71 kg (156,5 funta) w pierwszym trymestrze ciąży. Te hipotetyczne diety pokazują, że kobieta w ciąży może być narażona na potencjalnie szkodliwe działanie i niebezpieczne poziomy BPA, które ewidentnie zmieniają rozwój płodu u zwierząt laboratoryjnych (badania).
* żródło: No Silver Lining – An Investigation into Bisphenol A in Canned Foods, National Workgroup for Safe Markets, May 2010